Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Πως θα βρω σπίτι;

Το να βρεις σπίτι στην Στοκχόλμη είναι μια πονεμένη ιστορία. Η πόλη έχει οικιστικό πρόβλημα και η διαδικασία ανεύρεσης μπορεί να σε ταλαιπωρήσει αρκετά. Για αυτό τον λόγο, τα πανεπιστήμια φροντίζουν να βρουν σπίτια στους καινούριους φοιτητές για τον πρώτο καιρό - 6 με 12 μήνες.

Η νομοθεσία (ειδικά) για τα διαμερίσματα είναι αρκετά διαφορετική από τα δεδομένα της Ελλάδας. Οι πολυκατοικίες κατασκευάζονται από και ανήκουν σε λίγες μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Επειδή οι τιμές λίγο-πολύ είναι προκαθορισμένες και στάνταρ (ανάλογα και με την περιοχή βέβαια), η μέθοδος με την οποία βρίσκεις σπίτι είναι... η σειρά αναμονής.

Αυτό σημαίνει ότι από την στιγμή που εγγράφεσαι στο site του οικιστικού φορέα, μετράνε οι μέρες αναμονής στην ουρά. Αν κάποιο διαμέρισμα το ζητάνε δύο ή περισσότερα άτομα, πρώτος στην ουρά των ενδιαφερομένων μπαίνει ο πιο "παλιός", αυτός με τις περισσότερες μέρες στην ουρά. Αν ο πρώτος αποφασίσει ότι δεν το θέλει, προτεραιότητα αποκτά ο δεύτερος παλιότερος κ.ο.κ.

Τα κανονικά (μη φοιτητικά) διαμερίσματα πολλές φορές χρειάζονται ως και 5 χρόνια αναμονής στην ουρά για να έχεις ελπίδες να τα "χτυπήσεις", οπότε αρχικά θα πρέπει να εστιάσεις σε φοιτητικά διαμερίσματα.

Οι "εστίες" εδώ είναι ιδιωτικές εταιρίες (όπως είπαμε και πριν) με διαμερίσματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές. Συνήθως πρόκειται για μικρά δωμάτια λίγων τετραγωνικών. Στην περιγραφή του κάθε δωματίου αναγράφεται καθαρά αν είναι επιπλωμένο, αν έχει δικιά του ή κοινόχρηστη κουζίνα κι αν στον λογαριασμό περιλαμβάνεται νερό, ρεύμα, θέρμανση, τηλέφωνο, internet.

Για να κρατήσεις ένα τέτοιο φοιτητικό διαμέρισμα, θα πρέπει να παραδίδεις κάθε εξάμηνο αναλυτική βαθμολογία που να δείχνει ότι είσαι ενεργός φοιτητής και περνάς κάποια μαθήματα.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και μερικές εταιρίες για student housing θα βρείτε σε αυτό το link.

Για να υπενοικιάσεις ένα διαμέρισμα από κάποιον ιδιώτη, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει ότι το συμβόλαιο υπενοικίασης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από έναν χρόνο - το να ανανεωθεί το συμβόλαιο σου για δεύτερο χρόνο θεωρείται λόγος πανηγυρισμού.

Το πιο γνωστό site αγγελιών στην Σουηδία είναι το Blocket, όπου μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων και αγγελίες για ενοικιαζόμενα.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Πώς προφέρω το Göteborg;

ΔΕΝ, επαναλαμβάνω, ΔΕΝ προφέρεται "Γκέτεμποργκ".

Στα σουηδικά είναι "Γιετεμπόρι" ή "Γιετεμπόριε", ανάλογα με την τοπική προφορά της εκάστοτε περιοχής. Το g είναι πολύ πιο "μαλακό" σύμφωνο στα σουηδικά και προφέρεται λιγότερες φορές ως "γκ" απ'ότι στα αγγλικά.

Παράδειγμα της προφοράς μπορείτε να ακούσετε εδώ: Göteborg pronunciation

Στα αγγλικά, το όνομα της πόλης γράφεται Gothenburg και προφέρεται "Γκόθενμπεργκ". Το "Γκέτεμποργκ" μάλλον είναι παραφθορά της γερμανικής προφοράς και το πιθανότερο είναι να το οφείλουμε στους απαράδεκτους Έλληνες αθλητικογράφους με την χαρακτηριστική τάση να σακατεύουν οποιοδήποτε ξένο όνομα.

Tip: οι Σουηδοί εκτιμούν πολύ το γεγονός αν το προφέρετε Γιετεμπόρι. Το Γκόθενμπεργκ τους κάθεται στον λαιμό ;)

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Πως θα ψάξω για πανεπιστήμιο στην Σουηδία;

Πλέον οι αιτήσεις για εισαγωγή στα σουηδικά πανεπιστήμια γίνονται μέσα από έναν ενιαίο εθνικό φορέα: το Studera. Εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε όπως πανεπιστήμια, προγράμματα, απαραίτητα έγγραφα. Όταν πλέον θα καταλήξετε, μέσω του ίδιου site θα κάνετε και την αίτηση σας.

Καλή επιτυχία!