Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Κόστος (φοιτητικής) ζωής

  • Οι πολίτες ΕΕ δεν πληρώνουν δίδακτρα.
  • Όλοι όμως πληρώνουν για τα βιβλία, καθώς είναι ευθύνη του φοιτητή να προμηθευτεί το βιβλίο. Κάποια αντίγραφα υπάρχουν πάντα στην βιβλιοθήκη αλλά συνήθως τα προλαβαίνουν άλλοι.
  • Στέγαση: 250-350€/μήνα για corridor room (16-18τμ) με κοινόχρηστη κουζίνα, 400-500 για δωμάτιο με κουζίνα (22-25τμ). Όλα αυτά είναι τιμές Στοκχόλμης για φοιτητικά διαμερίσματα - τα οποία είναι φθηνότερα από τα κανονικά διότι επιδοτούνται από το κράτος.
  • Υπόλοιπο κόστος διαβίωσης: τα 400€ είναι μια ασφαλής εκτίμηση, καθώς πολλά προϊόντα είναι ακριβότερα στην Σουηδία. Ενδεικτικά, για την ίδια ακριβώς μάρκα λάδι, το 1lt στην Ελλάδα κάνει όσο τα 750ml στην Σουηδία, ενώ 45€ κάνει η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με την φοιτητική έκπτωση.
Συνεπώς, ένα συνολικό κόστος ζωής πρέπει να υπολογίζεται στα 800-1000€ τον μήνα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το κόστος αυτό μπορεί να πέσει, αλλά θα χρειαστούν αρκετές υποχωρήσεις και συμβιβασμοί.

ΥΓ: πρόσφατα έπαιξε ένα ρεπορτάζ στην ελληνική tv που έκανε σύγκριση κόστους διαβίωσης μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε κάτι για "τριάρι διαμέρισμα στα 500€/μήνα". Κι εμείς θέλουμε ένα τέτοιο, αλλά βρίσκουμε μόνο αυτά που ξεκινάνε από 1000€/μήνα.

2 σχόλια:

Chris είπε...

ναι αλλα να μην ξεχναμε οτι στα 1000 ευρω περιλαμβανεται θερμανση, τηλεφωνο, νερο, ιντερνετ, κοινοχρηστα κτλ..εαν τα βαλεις κατω και τα υπολογισεις σχεδον το ιδιο βγαινει

dtsomp είπε...

Τα κοινόχρηστα είναι μέσα, αλλά τα υπόλοιπα όχι πάντα. Διαφέρει από πολυκατοικία σε πολυκατοικία. Υπάρχουν σπίτια όπου το μόνο που περιλαμβάνεται στο νοίκι είναι τα κοινόχρηστα.